Press "Enter" to skip to content

Supermaker (NL)

Welkom bij Supermaker

In het midden van de ruime hal werken mensen aan een waterzuiverende fontein. Daar omheen hangen schetsen en inspiratiebeelden, en er ligt gereedschap om deze constructie te bouwen. In vitrinekasten staan studies en testmodellen. De algen in de fontein wekken energie op, die wordt omgezet in muziek. De eerste tonen van een rockconcert klinken door de ruimte.

Een groep studenten van ontwerpacademies is in gesprek met een bioloog over de manier waarop de natuur zichzelf zuivert. De komende weken gaan ze hun kennis omzetten in nieuwe ideeën en producten. De informatie van de bioloog staat ook op Supermaker.com en op de weblog kunnen de studenten hun resultaten en vragen delen met nationale en internationale bezoekers.

Bij de receptie komen twee buurtbewoners zich inschrijven voor een ‘do not clean’ route door de stad. Komende zondag staat die onder leiding van de stadssocioloog.

Verderop staat een podium, waarop een race wordt gehouden met de resultaten van een worklab: gehackte stofzuigers. Verbruik en zuigkracht worden nauwkeurig gemeten en op een groot scorebord zichtbaar gemaakt. Wekelijks wordt hier een nieuwe race gehouden, volgende week zijn er ook races in Seoul en Helsinki. De hack van een klas VMBO-leerlingen uit Haarlem staat bovenaan. Op een projectiescherm wordt een compilatie getoond van filmpjes over stofzuigers vanaf 1876. Op kleine monitoren is de registratie van een debat te zien over de toekomst van de stofzuiger.

Een groep marketingmanagers is druk met elkaar in gesprek in de workshop ruimte. Ze hebben twee dagen om ideeën te ontwikkelen rondom het thema opschonen. ‘s Middags is er een lezing door een bekende ondernemer die vanuit een less is more mentaliteit een uniek bedrijf heeft opgezet.

Verspreid door de ruimte staan, hangen en liggen allerlei objecten die gemaakt zijn van lege plastic flessen voor schoonmaakmiddel, van museale stukken tot huis-tuin-en-keuken producten. De collectie groeit nog steeds: gisteren zijn er prachtige lampen uit Cambodja binnen gekomen. Een teller laat zien hoeveel van dit soort flessen per seconde worden geproduceerd en gerecycled, en hoeveel er als afval over de wereld rondzwerven. Over een maand wordt de eerste World Forum of Cleaning the Waters in Supermaker gehouden. Een machine perst van 50 schoonmaakmiddelflessen een unieke bijzettafel. Daarnaast staat een computer, waarop iedereen de vorm van de tafel naar eigen smaak kan aanpassen. Wie zelf 50 flessen meeneemt betaalt 25 euro; wie niets meeneemt 250 euro.

In de materialenbibliotheek is er speciale aandacht voor self cleaning materials en materialen gemaakt van afval. Aan een tafel zitten een paar ontwerpers die werken voor een multinational. Als ze meer willen weten en de materialen wil testen, kunnen ze zich opgeven voor één van de geplande worklabs.

In de shop is de eerste collectie do-not-wash kleding al bijna uitverkocht. De publiciteit van vorige maand heeft zijn effect gehad. Een paar mensen zoeken tussen de boeken en de tijdschriften. Een meisje zit in een hoek te lezen. Een oudere man koopt ingrediënten om thuis zelf zeep te maken. Hij heeft het recept gehaald van Supermaker.com, waar nieuwe recepten worden uitgewisseld en beoordeeld. Het recept van een vrouw uit Kleef is favoriet.

Welkom bij Supermaker, ons publieke design laboratorium. Het thema van dit moment is ‘cleaning’.

Supermaker is een voorstel voor de doorontwikkeling van Platform21 naar een hedendaags Designmuseum waar ontdekken, maken, presenteren en reflecteren centraal staan.